Znalazłam ten post nieopublikowany.
W dalszej części piszę o swojej niefrasobliwości ale okazało się, że fotka jest.
Specjalnie dla tęskniących za śniegiem - bałwan!
A było to tak .......
Potrzebna przekąska (najlepiej słodka! mamo!) bo w gości idziemy.
Więc padło na ciasteczka. Kokosowo migdałowe.
Niestety brak fotki bo komputer padł a do bekapu podchodziłam jak pies do jeża i mam za swoje.
Składniki:
100 gram mielonych migdałów
100 gram wiórków kokosowych
50 gram mąki ryżowej
50 gram mąki kukurydzianej
70 gram skrobi ziemniaczanej
2 jaka lub 3 żółtka lub10 gram siemienia lnianego (kopiasta łyżka) zalanego ciepłą wodą - 4 łyżki
100 gram cukru trzcinowego
50 ml wody
80 ml oleju
pół łyżeczki sody
Mieszamy składniki suche, dodajemy mokre i już. Jak zwykle błyskawicznie!
Wykładamy łyżką na blaszkę na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut.
Ciasteczka są półkruche, nie za słodkie, kolejne które będą często gościć u nas w domu. Zwłaszcza, że starsza córka miała duży udział w przygotowywaniu tych słodkości.
Smacznego!
Aloha!
Kuchnia bez glutenu, bez mleka, bez jajek? Niewykonalne? Spokojnie ... jest rozwiązanie. Kuchnia za pan brat z alergią na te i inne produkty. Znajdziecie tu przepisy na popularne dania poddane odpowiednim modyfikacjom. Wszystkie przepisy przekuwam w receptury bezpieczne dla alergików z alergiami krzyżowymi. Testuje cała rodzina.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszne te ciastka! Najlepsze jest to,że bez jaj i bez wstrętnego zamiennika jaj, który mi po prostu śmierdzi. Nie mówiąc o tym ile tam niezdrowych rzeczy.Będę próbować inne Pani przepisy:))
OdpowiedzUsuńCieszę się. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Robiłam już drugi raz. Ciasteczka super mój trzylatek się zajada (oczywiście w umiarze:) ) My też:) Mąkę ziemniaczaną zastąpiłam zmiksowaną kaszą jaglaną (uczulony na ziemniaki) i robię w wersji z siemieniem lnianym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńDziekuję
Właśnie upiekłam, pycha! Czy mogę udostępnić przepis na swoim blogu, oczywiście z linkiem do oryginału?:)
OdpowiedzUsuńPani Ewo, proszę bardzo umieszczać. :-)
Usuńi ja równiez zamierzam wziąć sie za ich upieczenie...wygladaja smakowicie.pozostałe przepisy takze bomba:-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAS:-)
Dziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Wiele osób pisze tutaj, że dieta bezglutenowa jest dla każdego, a ja się z tym nie zgodzę. Na chociażby http://alergiczne.info/ można przeczytać o tym, że niekoniecznie gluten szkodzi. Swoją drogą, jest tutaj masę fajnych przepisów i ciesze się, że trafiłem na tego bloga :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest Twój blog! Mam bardzo duży problem z alergiami pokarmowymi, o czym przekonałam się nie tak dawno, dzięki jesdenj stronie www. . Teraz szukam różnych i inspiracji do gotowania, Twojego bloga zdecydowanie dodaję do ulubionych!
OdpowiedzUsuń