niedziela, 23 grudnia 2012

Bezglutenowy chleb z ziemniakami

Wrzucam na szybko przepis na chleb bezglutenowy z ziemniakami. Jestem właśnie w trakcie jego robienia. Jak się upiecze wrzucę foty bochenka. A na razie real foto z przygotowania i przepis.

Składniki
250 gram mąki gryczanej
100 gram mąki jaglanej (kasza jaglana zmielona w młynku do kawy)
50 gram mąki ryżowej (bo tyle miałam)
100 gram mąki kukurydzianej
250 gram ziemniaków
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży 7g
około 2 szklanek wody

Ugotować ziemniaki i zmiksować gorące ze szklanką wody. Pozostawić do wystygnięcia.Wystarczy, że nie będą gorące, żeby nie zabić drożdży w cieście. Jak nie parzą jest OK. Wszystkie składniki suche wymieszać razem w misce dodając zmiksowane ziemniaki. Dolewam po trochu wodę z drugiej szklanki aż do uzyskania konsystencji, która pozwala na swobodne mieszanie ale trzeba uważać żeby ciasto za bardzo się nie rozlewało. Dzisiaj dałam nieco ponad połowę. Dalej postępujemy jak przy pieczeniu chleba z siemieniem.

Wprawy w dobieraniu ilości wody nabiera się po upieczeniu trzech zakalców. Wszystko zależy od rodzaju i stopnia wilgotności użytych mąk.
Dobrze rozmieszaną masę wstawiamy do piekarnika na 35 stopni lub przy zapalonej lampce na około pół godziny. Powinna podwoić swoją objętość. Następnie przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i dalej do piekarnika na pół godziny. Ja używam keksówki, dobrze jak ciasto wyrośnie do jej krawędzi. Jeśli ciasto nie wyrasta to trudno, piekę jakie jest. Najwyżej będzie niewyrośnięte ale zjeść się da. Pieczemy około 50 - 60 minut w 220 stopniach do "suchego patyczka", wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze 10 minut na golasa.
Chleb jest świeży przez jakieś 2 dni. Bardzo dobrze się mrozi. Można pokroić na kromki i w zamrażalniku przetrwa do następnego razu.

Chleb z ziemniakami ma strukturę bardziej glutenową i wysycha dopiero na trzeci dzień.



Relacja foto.

 Tak wyrosło w misce. Widać pęcherzyki powietrza, znaczy drożdże pracują.


Ciasto przełożone do keksówki zaraz wstawię do piekarnika ustawionego na 30 stopni  na ok. 30 minut do wyrośnięcia.


Tak wyrosło. Czasami wyrasta aż po brzegi ale dzisiaj na tyle dało radę. 

Upieczony, trochę popękał ale skórka chrupiąca będzie.





Powodzenia
Aloha.

16 komentarzy:

  1. Piękny chlebek! Niestety moja córka nie toleruje drożdży, więc piekę bezglutenowy na zakwasie kukurydzianym.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy w tym przepisie nie potrzeba oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest konieczny ze względu na kleistość ziemniaków ale można dodać jak w innych przepisach 2 łyżki oleju.

      Usuń
  3. Już dwa razy piekłam ten chlebek. Jest pyszniutki. Nie wiem tylko dlaczego skórka wychodzi mi taka bardzo twarda. Piekę 50 min w 220 stopniach z termoobiegiem. Co może na to wpływać? Może termoobieg?
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem najlepiej jest piec góra-dół ale nie wiem czy to ma znaczenie :) możesz też spróbować zmniejszyć temperaturę do 200 stopni albo z góry przykryć chleb folią, żeby nie spiekał sie za mocno, ale takiej miekkiej skórki jak przy chlebie kupnym to raczej nie uzyskasz. Pozdrawiam i życzę owocnych prób :)

      Usuń
  4. A czy bez drożdży ten chlebek się uda? a może ktoś ma dobry przepis na chleb bez drożdży, glutenu, nabiału i jajek?

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Ja piekę Twoje chlebki ale tylko z jednym etapem wyrastania. To chyba przez wzgląd na moje lenistwo i brak cierpliwości :) Zostawiam je do wyrośnięcia gdzieś w ciepłe miejsce a potem od razu do keksówki i piekę 50 min a potem "na golasa" 10 min - wychodzi pyszniutki :) Jakoś nigdy nie mam cierpliwości na dwu etapowe wyrastanie ;) A ziemniaki miksuję od razu z drożdżami (u mnie świerze ok 20g), cukrem i szklanką wody i to wszystko wlewam do suchych składników ,a potem tak jak piszesz stopniowo dodaję wody :) Dokonałam lekkich modyfikacji dla przyśpieszenia sprawy, ale zawsze chlebuś wychodzi i smakuje wybornie!!! Dziękuję za inspiracje :)
    EDI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edi, też ostatnio zrezygnowałam z dwuetapowego wyrastania - muszę umieścić modyfikacje w przepisie. Dzięki za miłe słowa.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Udało się, wyszedł za pierwszym razem! A zaryzykowałam i zrezygnowałam z drugiego wyrastania w keksówce. Niesamowite jak bardzo jest to "zwykły" chleb. Jestem zachwycona :)
    Przy okazji Chciałam Cię zapytać czym zamiast masła smarujesz taki chlebek? Wiadomo, są różne pasty, ale czasami chce się położyć plasterek domowej wędliny i co wtedy, żeby nie było za sucho?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaką inną mąką mogę zastąpić mąkę ryżową? ( i nie owsianą)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można każdej. Zwiększyć ilość gryczanej, jaglanej, dodać z ciecierzycy, amarantusa, kokosowej ...

      Usuń
  9. Dzień dobry :) Czy można uzyć samej mąki kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam. Warto żeby była to mieszanka mąk. Kukurydzianej jak najmniej - ze względu na walory smakowe.

      Usuń