wtorek, 13 listopada 2012

Bezglutenowe ciasto z wiśniami

Jak się okazało ciasto nie tylko dla alergików. Choć bez glutenu, bez mleka i bez jajek smakuje wyśmienicie. Jest wilgotne, sprężyste i nie kruszy się.



Składniki:
100 gram mielonych migdałów
80 gram mąki gryczanej, ryżowej, amarantusowej lub jaglanej
100 gram mąki kukurydzianej
70 ram skrobi kukurydzianej
150 gram cukru brązowego
2 łyżki karobu
łyżeczka sody
łyżka octu balsamicznego
70 gram oleju
200 ml mleka ryżowego
odsączone drylowane wiśnie z kompotu lub inne owoce



Suche składniki mieszamy razem. Dodajemy mokre i wyrabiamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.

Smacznego.

Aloha

6 komentarzy:

  1. Coś dla mnie:) "Kupuję" przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy skrobię kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      można spróbować z ziemniaczaną ale ona jest cięższa i ciasto może być bardziej "glutowate". Dałabym jej w tym wypadku 50 gram.
      Powodzenia w eksperymentowaniu.

      Usuń
  3. Czy można jakoś to ciasto zrobić bez migdałów. U nas są zabronione:( Nie wiem jak zmienić proporcje mąki, żeby było tyle samo masy suchej po odjęciu 100g migdałów. Nie mam jeszcze doświadczenia w pieczeniu takich rarytasów. Rodzinka przyzwyczajona do ciast domowych na niedzielę, a tu mama nie wie jak... brak mąki pszennej, jajek, mleka, bananów i jeszcze długo by wymieniać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    można zwiększyć ilość mieszanki różnych mąk. Dobrze dodać kleidło w postaci rozbełtanego zmielonego siemienia (1 łyżka) w ciepłej wodzie (3 łyżki) jeśli jajka niedozwolone. Mieszanka ma mieć gęstość nieco większą niż konsystencja białka jajka.
    Powodzenia
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiedz proszę, co daje ocet balsamiczny? Czy można go zastąpić innym? Zauważyłam, że jest to kolejny przepis na ciasto, w którym używasz właśnie tego octu. Z góry dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń