środa, 14 listopada 2012

Bezglutenowy schabowy

Jesteśmy entuzjastami kotletów schabowych. Starsza córka największym. Kiedy nauczyłam się stosować zmielone chrupki kukurydziane w roli panierki życie stało się łatwiejsze i wreszcie z kuchni zapachniało swojsko. Trzeba uważać przy smażeniu. Łatwo o spalenie panierki i zamiast zapachu będzie swąd. Kukurydziana panierka nie lubi zbyt wysokich temperatur. Zwykle do smażenia mięsa używam smalcu, ale olej ryżowy również jest ok.





Aby otrzymać bezglutenową panierkę trzeba zemleć chrupki kukurydziane. I tyle. Używać jak bułkę tartą. Trochę inaczej przykleja się do mięsa ale po kilku razach dojdziecie do wprawy w panierowaniu kotletów.
Moim zdaniem kotlet w panierce kukurydzianej jest smaczniejszy niż obtoczony w bułce.






Mniam.

Aloha

6 komentarzy:

  1. Tez taki robię, chociaż nie mam żadnej alergii na gluten. taki jest o wiele lepszy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a jakiej firmy kupujesz chrupki kukurydziane, bo w większości jest słód jęczmienny, a to ponoć też w diecie bezglutenowej zabronione?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem na początku drogi, ale pomysł na a'la schabowego musiałam znaleźć.:) Ja np używam chrupek kukurydzianych firmy schär lub molino nicoli a zamiast jajka( żeby chrupki się lepiej trzymały) robię masę z tapioki i mleka ryżowego (dosyć rzadką jak jajko:)) no i jeszcze robię kotlety z indyka, bo wieprzowiny też córka nie może.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jestem na diecie bezglutenowej i zamiast płatków kukurydzianych do panierowania używam mąki kukurydzianej lub z amarantusa. Bardzo dobrze zastępują zwykłą mąkę

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobry jest z panierką z amarantusa i do tego nie smażony a pieczony w piekarniku. Ja to robię tak: http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/kotlet-schabowy-bez-smazenia-w-panierce.html

    OdpowiedzUsuń
  6. O, dzięki za pomysł. Przy najbliższej okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń