niedziela, 4 listopada 2012

Gryczane ciasto z dynią

Nie oparłam się wszechobecnej dyniofilii i na 1 listopada upiekłam ciasto z dynią. Inspiracji szukałam tutaj. Już w trakcie czytania zmieniałam składniki i proporcje i co najważniesze ciasto wyszło przepyszne. Czuć mąkę gryczaną ale pozostałe składniki również co razem tworzy zupełnie nowy ale pozytywnie zaskakujący smak. Bez glutenu, bez mleka, bez jajka.
Zdjęcie na szybko, bo ciasto jechało z nami w podróż do rodziny i w ferworze pakowania nie było jak.
Na pewno upiekę jeszcze nie jeden raz więc będzie okazja do nadrobienia fotograficznych zaległości.






Składniki:
180 gram startej na średnich oczkach dyni
70 gram mielonych migdałów
50 gram maki gryczanej
50 gram mąki ryżowej
50 gram skrobi kukurydzianej
80 gram wiórków kokosowych
120 gram brązowego cukru
40 ml oleju
łyżeczka sody

garść namoczonych rodzynek
200 ml mleka ryżowego
1 porcja siemienia 

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, olej, dynię i rodzynki i oczywiście wszystko starannie łączymy za pomocą mieszania ;-) Wykładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 170 stopniach około godziny. Jak zwykle na koniec test suchego patyczka.
Ciasto jest zwarte, wilgotne i nie za słodkie, choć jak ktoś lubi to cukru można więcej sypnąć.

Aloha 



5 komentarzy:

  1. zjadłabym coś takiego zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy zamiast sody mogę dodać łyżeczkę proszku do pieczenia bezglutenowego? - bo nie cierpię posmaku sody:) a zamiast migdałów (też mam uczulenie przy większej ilości) np zmielone orzechy włoskie? Niestety nie mam też skrobi kukurydzianej ani ziemniaczanej tylko mąki, może być? BARDZO PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ PORADĘ, gdyż chciałabym dzisiaj ciasto upiec ze względu na nadmiar dyni, która leży w kuchni i prosi by ja zjeść ;) EDI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam za zwłokę, mam nadzieję że dynia jeszcze żyje??
      Co do sody - tak mozna zastąpić.
      co do migdałów - można zastąpić mielonymi orzechami ale wtedy 50 gramów orzechów a 20 maki gryczanej,
      co do skrobi kukurydzianej - można zastąpić mąką (skrobią) ziemniaczaną.

      Usuń