Pyszne, błyskawiczne ciasto rozpływające się w ustach. Niestety tylko bezglutenowe. Ze względu na zawartość białek i czekolady nie nadaje się dla mojej córki ale inni bezglutenowcy w naszej rodzinie są usatysfakcjonowani.
Składniki:
6 jajek
szklanka cukru trzcinowego
szklanka mąki bezglutenowej ( tym razem pół na pół mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
dwie gorzkie czekolady
kostka masła lub margaryny (wiem, wiem fuuuu ale jak ma być bezmlecznie to można takiej nieutwardzonej poszukać)
W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladami. Wystudzić. Jajka ubić (zmiksować) z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i tłuszcz z czekoladą. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę. Piec ok 18 - 20 minut.
Delektować się obłędnym smakiem.
Aloha!
Proste i bardzo smaczne. Dziękuję :-):-|
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobre! Dziękuję za przepis! Ja tylko dodaje trochę więcej czekolady i odrobine karobu lub kakao, a nie daje za to cukru bo go w naszym domu nie ma :)
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
BbbbbBardzo smaczne :) dziękuję za pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWykonanie ciasta błyskawiczne:) Smak obłędny:) Tylko czy zakalcowaty wygląd końcowy jest prawidłowy?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale akurat ciasta czekoladowe są moimi ulubionymi :) Jak robię je z przepisów dostarczanych od https://basiazsercem.pl/ to za każdym razem mam wrażenie, że wychodzą pyszniejsze. W końcu gdy mamy taką słodkość bezglutenową to można powiedzieć że jest ona zdrowa.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam czekoladowe ciasta, a brownie jest jednym z moich ulubionych. Ostatnio przygotowywałam je z solonym karmelem wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Nawet nie spodziewałam się, że słony karmel w dużym stopniu podwyższy walory smakowe tego deseru. Solony karmel jest często wykorzystywany teraz przeze mnie jako dodatek do wielu domowych wypieków.
OdpowiedzUsuń