czwartek, 24 stycznia 2013

Brownie bezglutenowe

Pyszne, błyskawiczne ciasto rozpływające się w ustach. Niestety tylko bezglutenowe. Ze względu na zawartość białek i czekolady nie nadaje się dla mojej córki ale inni bezglutenowcy w naszej rodzinie są usatysfakcjonowani.




Składniki:
6 jajek
szklanka cukru trzcinowego
szklanka mąki bezglutenowej ( tym razem pół na pół mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
dwie gorzkie czekolady
kostka masła lub margaryny (wiem, wiem fuuuu ale jak ma być bezmlecznie to można takiej nieutwardzonej poszukać)

W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladami. Wystudzić. Jajka ubić (zmiksować) z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i tłuszcz z czekoladą. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę. Piec ok 18 - 20 minut.
Delektować się obłędnym smakiem. 

Aloha!

7 komentarzy:

  1. Proste i bardzo smaczne. Dziękuję :-):-|

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo dobre! Dziękuję za przepis! Ja tylko dodaje trochę więcej czekolady i odrobine karobu lub kakao, a nie daje za to cukru bo go w naszym domu nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mogę zastąpić jajka?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. BbbbbBardzo smaczne :) dziękuję za pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykonanie ciasta błyskawiczne:) Smak obłędny:) Tylko czy zakalcowaty wygląd końcowy jest prawidłowy?

    OdpowiedzUsuń