Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne BROWNIE.
Składniki:
2 dojrzałe banany
80 gram brązowego cukru
170 gram maki bezglutenowej (wymieszałam kukurydzianą ok 100g, ziemniaczaną 50g i gryczaną 20g)
2 gorzkie czekolady
100 ml oleju (dałam ryżowy)
3 łyżki zmielonego siemienia namoczonego w ok. 9 łyżkach letniej wody
łyżka octu np. balsamicznego
płaska łyżeczka sody
Banany miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy namoczone siemię. Siemię powinno być bardzo gęste. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, dodajemy olej. Do bananowej masy dodajemy ocet, mąkę wymieszaną z sodą i czekoladę. Wszystko miksujemy na gładko. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej 24x24cm) i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min.
Ciasto zaraz po upieczeniu nie trzyma się przysłowiowej kupy ale po ostygnięciu a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce jest idealne. Nieznacznie się kruszy ale jak widać na zdjęciu ogólnie trzyma formę no i smak jest super! Bardzo czekoladowy.
Smacznego!
Aloha!
Czytam " Brownie bez jaj, glutenu i masła" i myślę :"i to ma być brownie?" Jednak na pewno wypróbuje przepis. A nuż to będzie moje ulubione ? :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony. Smak znakomity. Nie mogl czekac w lodowce bo zaraz po wyciagnieciu z piekarnika zostal po prostu wciagniety nosem...ale pomimo iz pokrojone cieple, nie rozpadlo sie. Ja uzylam maki gryczanej i ryzowej.
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Pieknie wyrosło i ładnie trzymało całości po wyjęciu z piekarnika(co dalej będzie nie wiem, bo może małych nie dotrwać jutra, przy trójce głododmorów;) )
OdpowiedzUsuńSmak- pycha!
Dziękuję za przepis!
Cieszę się, że smakuje. Na zdrowie! :-)
UsuńProblem w tym, że czekolada zawiera mleko (z reguły w proszku), więc te danie odpada jako bez mleczne...
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada nie zawiera mleka
UsuńCzekolada mleczna tak, zawiera mleko. W przepisie natomiast jest czekolada gorzka, która nie powinna mieć w swoim składzie mleka. Jak na przykład wedlowska - skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa minimum 64%.
OdpowiedzUsuńWięc to danie jak najbardziej można uznać za bezmleczne. :-)
Ale wedlowska zawiera informacje ze moze zawierać śladowe ilości mleka i jajek
UsuńPrzepyszne, super przepis! skórka chrupiąca, a ciasto puszyste, po prostu miód w gębie! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper! Ciesze się, że smakuje ;-)
UsuńPozdrawiam
co mogę dać zamiast bananów?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można zwiększyć ilość siemienia - do 5 porcji albo dodać zmiksowane bardzo miękkie avokado, ale nie gwarantuję że ciasto będzie miało taki dobry smak jak pierwowzór.
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis! :) I ciekawy blog!
OdpowiedzUsuńJako jeszcze niewprawiona w kuchni "alergicznej", zastanawiam się, jak dobierać mąki. Na kukurydzę (a także z mącznych: pszenicę, żyto, owies - choć nie na gluten) jestem niestety uczulona, kombinuję więc z mieszaniem innych ;) Czy przy wymienianiu jej na mąkę ryżową/gryczaną/jaglaną/ziemniaczaną chociażby w tym przepisie jest różnica w konsystencji ciasta? Kukurydziana wydaje mi się jakby bardziej "klejąca"
Można spokojnie wymienić, np na gryczaną.
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, co potwierdzili niealergiczni domownicy (zajadając się też nim, pomimo wyboru tradycyjnych ciast świątecznych)! Dziękuję! :)
UsuńWłaśnie zrobiłam i wyrzuciłam do kosza.Okropne...czuć samo siemie lniane, trudno się kroiło, za mało słodkie i nie czuć było brownie :(
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam - lekko modyfikując przepis. Mniamuśne wyszło, nie doczekało się ostygnięcia bowiem zostało spałaszowane. Pięknie dziękuję za inspirację!!!!!
OdpowiedzUsuń