piątek, 8 lutego 2013

Sezamowo dyniowe pralinki z karobem

Uff. Tytuł nieco wydumany, ale jak tu nazwać wyrób ze zmielonych nasion dyni, sezamu i migdałów z dodatkiem karobu i buraczanej melasy?
Ostatnio wzięło mnie na draże. Kokosowe w polewie czekoladowej. Oprócz tego, że ich skład przyprawiał o dreszcze to jeszcze musiałam je jeść po kryjomu, bo córka była nimi nad wyraz zainteresowana. Więc popełniłam dla niej takie oto kuleczki.



Składniki:
mocno zmielone w młynku, po 50g:
- pestki dyni
- sezam 
- migdały bez skórki
karob 2 łyżki
melasa z buraka 2 łyżki
Ogólna idea jest taka żeby połączyć składniki a właściwie je ugnieść tak aby zaczął się wytrącać migdałowo-dyniowo-sezamowy olej, który doskonale pielęgnuje dłonie w trakcie formowania kuleczek. Trochę jest zachodu z toczeniem drażetek ale efekt jest wart tej zabawy. 
Od masy odrywałam kawałki wystarczające na zrobienie kilku sztuk i ugniatałam jak plastelinę do momentu aż nie zrobi się ciągnąca. Dzieliłam na mniejsze części i w dłoniach formowałam małe kulki. Wielkości mniej więcej ... I tu mam trudność do czego by je przyrównać. Mniejsze niż rafaello a większe niż zwykłe draże. Jakie będą zależy od indywidualnych preferencji. 
Część masy połączyłam z wiórkami kokosowymi. Ile nie pamiętam ale dosyć sporo sypnęłam do miski i podsypywałam w miarę jak ich ubywało a ubywało szybko.
Są lekko ciągnące, najlepsze nazajutrz. Przechowuję w lodówce. Córka zatwierdziła smakołyk.



Smacznego,

Aloha

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajne! Często "kulkuję" podobne pralinki:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne, fajne. I mają długą przydatność do spożycia. U nas w lodówce przetrwały tydzień! Również pozdrawiam! :-)

      Usuń
  2. Nie wiem jak smakuje karob, ale bardzo chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karob to u nas zamiennik kakao. Córka niestety również i na to uczulona. Jeśli nie ma go akurat pod ręką można je zastąpić właśnie zwykłym kakao.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czym można zastąpić melasę? Bo tego to ja już nie znalazłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Miód, ewentualnie cukier ale w płynnej postaci, roztopiony w małej ilości wody.

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można dodać zamiast migdałów? bo niestety córka i tego nie może.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Moniko, można dodać inne zmielone nasiona. Słonecznik, inne orzechy jeśli toleruje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie mozna kupic karob?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie i każdym szanującym się sklepie ze zdrową żywnością. :-)

      Usuń
  9. Świetna alternatywa dla sklepowych pralinek- nietypowe i zdrowe. Nie spotkałam jeszcze takiego przepisu. Myślę, że warto go wykorzystać. Sama bardzo często korzystam z internetowych inspiracji. Ostatnio skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i wreszcie wyszło mi brownie idealne, serdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń