Dzisiaj bezpieczna wersja popularnych ciastek. Modyfikacja przepisu na ciasto z węgierkami.
Nic dodać nic ująć.
Składniki:
120g zmielonych migdałów bez skórki
150g mieszanki mąk bezglutenowych (ja dałam skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą i ryżową)
100g cukru trzcinowego
100g margaryny bezmlecznej
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 porcje siemienia lnianego
gęsta marmolada np. truskawkowa
inne dodatki np. wiórki kokosowe
Zagniatamy
ciasto z powyższych składników. Formujemy z części wałek jak do kopytek
o grubości dużego męskiego kciuka. Odkrawamy po kawałku ok 2 cm i
ugniatamy kółka na blaszce wyłożonej papierem. W zagłębieniu na środku
umieszczamy marmoladę.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15 min.
Zrobiłam
tez wersję z wiórkami kokosowymi. Do 1/3 części ciasta dodałam ok 50g
wiórków. Można też dodać potłuczonych orzechów, kawałki czekolady ... no
co się komu nawinie pod rękę.
Aloha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz