sobota, 27 października 2012

Kruche ciastka z marmoladą

Dzisiaj bezpieczna wersja popularnych ciastek. Modyfikacja przepisu na ciasto z węgierkami.
Nic dodać nic ująć.



Składniki:
120g zmielonych migdałów bez skórki
150g mieszanki mąk bezglutenowych (ja dałam skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą i ryżową)
100g cukru trzcinowego
100g  margaryny bezmlecznej
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 porcje siemienia lnianego
gęsta marmolada np. truskawkowa
inne dodatki np. wiórki kokosowe

Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Formujemy z części wałek jak do kopytek o grubości dużego męskiego kciuka. Odkrawamy po kawałku ok 2 cm i ugniatamy kółka na blaszce wyłożonej papierem. W zagłębieniu na środku umieszczamy marmoladę.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15 min.
 Zrobiłam tez wersję z wiórkami kokosowymi. Do 1/3 części ciasta dodałam ok 50g wiórków. Można też dodać potłuczonych orzechów, kawałki czekolady ... no co się komu nawinie pod rękę.

Aloha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz