sobota, 27 października 2012

Placki ziemniaczane

Co tu dużo pisać.
Danie proste jak budowa cepa.
W mojej wersji mąkę zastąpiłam skrobią kukurydzianą i mąką kukurydzianą pół na pół.
Zamiast jajka porcja siemienia lnianego na każde pół kilograma ziemniaków. To tak orientacyjnie, bo zależy też jaki rodzaj ziemniaków, jedne są bardziej mączyste inne mniej. Jak za dużo soku się wytrąci to go odlewam, mniej mąki wtedy daję.
A proporcje?
Jak to w takich przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie bywa - wszystko na oko.

Na pół kilograma ziemniaków daję:
2 łyżki mąki
1 duża cebula
porcja siemienia
łyżeczka soli
łyżka oleju

Smażę w głębokim oleju.

Aloha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz