sobota, 27 października 2012

Mus kokosowo bananowy

Dziecko moje starsze, przedszkolak, nosi ze sobą do przedszkola śniadanie. Kiedy w menu pojawia się jakakolwiek odmiana serka homogenizowanego lub jogurtu zabiera mus.





Na zdjęciu wersja ze startą czekoladą - to dla mnie. Czekoladę dodajemy gdy mus jest jeszcze letni. Fajnie się rozpuści po zamieszaniu.

Składniki:
pół szklanki ryżu (dałam basmati)
szklanka wody
szklanka mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 banany
3 łyżki cukru trzcinowego

Ryż gotujemy z wiórkami w wodzie do miękkości, pod koniec dodajemy mleko kokosowe i gotujemy ok 5 minut. Ciepły ryż miksujemy na gładką masę blenderem. Dodajemy pokrojone w półplasterki banany i gotujemy jeszcze kilka minut. Pilnujemy żeby banany nie rozpadły się całkowicie. Na koniec sypiemy cukier. Ilość wedle uznania. Mieszamy aż cukier nie rozpuści się całkowicie. Przekładamy do miseczek i posypujemy czekoladą, startą na dużych oczkach lub pokruszoną. Czekamy aż ostygnie.

Zdjęcie nie oddaje w żadnym stopniu wyjątkowości tego deseru. Kto spróbował ten przepadł. Gładka konsystencja musu, cząstki bananów i kawałki czekolady ...

Aloha

3 komentarze:

  1. Pyszne i sycące. Zamiast budyniu lub mlecznych deserków. Dziękuję i pozdrawiam. MamaAga

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! W przepisie chodzi o mleko kokosowe z puszki? Bo ja robie mleko z wiorkow i nie wiem, czy sie nada, bo jest o wiele rzadsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe gęste powinno być. Najlepiej zebrać z puszki tylko śmietankę a płyn zostawić. (np. dodać do dania tajskiego). Mus po ostygnięciu będzie bardziej zwarty.

      Usuń